Sunday 20 April 2014

Masakkan Orang Bermusafir

Resepi Ayam Panggang Cara Musafir

Bahan-bahan:

1 ekor ayam(jangan dipotong)
Pes prego tomato + bawang putih (pes tomato juga boleh)
Paprika (boleh juga gunakan serbuk cili)
Minyak zaiton mestilah separuh dengan pes prego yang digunakan (minyak masak pun)
1 biji bawang besar (dipotong kasar)
2 inci halia (ditumbuk)
4 biji kentang (tidak perlu dipotong atau dibuang kulit, asalkan dibasuh dengan bersih)

Penyediaan Tempat Memanggang :

-        Cacakkan kayu di atas tanah dengan bahagian atas dan bawah tajam.
-        Sediakan satu tin besar yang muat dengan seekor ayam. Tin biskut besar juga boleh.
-        Kayu yang secukupnya (arang juga boleh)
-        Kertas aluminium

Cara-cara :

Selepas bersihkan ayam. Campurkan pes prego, minyak zaiton dan paprika dan gaul hingga sebati. Masukkan bawang besar dan halia ke dalam ayam tadi. Ingat! Jangan potong ayam. Lumurkan pes prego, minyak dan paprika yang sudah dicampurkan tadi pada ayam. Anda boleh lumurkan sebanyak mana yang anda mahu. Tetapi. Lagi banyak, lagi sedap. Selepas itu, balutkan dengan kertas aluminium.

Selepas sediakan tempat memanggang. Letakkan kertas aluminium di sekeliling kayu yang dicacak. Tindihkannya menggunakan kentang yang sudah dibersihkan dengan sebersih-bersihnya. Barulah cacakkan ayam pada kayu yang di pacak tadi.

Tutup dengan tin yang besar dan ditindih dengan batu besar. Letakkan kayu di sekeliling tin tadi dan bakar selama 2 jam. Pastikan api sentiasa hidup. Selepas 2 jam, bangkit dengan berhati-hati dan hidang.

Saya dapat cara ini melalui rancangan television Spice Routes di TV3.






No comments:

Post a Comment