Resepi Ayam Panggang Cara Musafir
Bahan-bahan:
1 ekor ayam(jangan dipotong)
Pes prego tomato + bawang putih (pes tomato juga boleh)
Paprika (boleh juga gunakan serbuk cili)
Minyak zaiton mestilah separuh dengan pes prego yang
digunakan (minyak masak pun)
1 biji bawang besar (dipotong kasar)
2 inci halia (ditumbuk)
4 biji kentang (tidak perlu dipotong atau dibuang kulit,
asalkan dibasuh dengan bersih)
Penyediaan Tempat Memanggang :
-
Cacakkan kayu di atas tanah
dengan bahagian atas dan bawah tajam.
-
Sediakan satu tin besar
yang muat dengan seekor ayam. Tin biskut besar juga boleh.
-
Kayu yang secukupnya (arang
juga boleh)
-
Kertas aluminium
Cara-cara :
Selepas bersihkan ayam. Campurkan pes prego, minyak
zaiton dan paprika dan gaul hingga sebati. Masukkan bawang besar dan halia ke
dalam ayam tadi. Ingat! Jangan potong ayam. Lumurkan pes prego, minyak dan
paprika yang sudah dicampurkan tadi pada ayam. Anda boleh lumurkan sebanyak
mana yang anda mahu. Tetapi. Lagi banyak, lagi sedap. Selepas itu, balutkan
dengan kertas aluminium.
Selepas sediakan tempat memanggang. Letakkan kertas
aluminium di sekeliling kayu yang dicacak. Tindihkannya menggunakan kentang
yang sudah dibersihkan dengan sebersih-bersihnya. Barulah cacakkan ayam pada
kayu yang di pacak tadi.
Tutup dengan tin yang besar dan ditindih dengan batu
besar. Letakkan kayu di sekeliling tin tadi dan bakar selama 2 jam. Pastikan
api sentiasa hidup. Selepas 2 jam, bangkit dengan berhati-hati dan hidang.
Saya dapat cara ini melalui rancangan television Spice
Routes di TV3.
No comments:
Post a Comment