Wednesday 3 June 2015

Resepi Spaghetti Bolognese yang paling mudah (Kuah pekat punya!!)

Seperti biasa blog saya memaparkan 'post' yang berlainan dan hari ini saya akan post tentang resepi spaghetti bolognese atau spaghetti tomato. Resepi ini sangat mudah dan lazat. Hanya campak-campak jer. Cewahhh... Amatur katekan.. tetapi saya lebih gemar spaghetti yang pekat kuahnya...

Resepi Spaghetti Bolognese

Bahan-bahannya :
1/2 paket spaghetti (Rebus dan tambah garam dan sedikit minyak)
1 botol tomato Prego
1 tin tomato puree
2 biji tomato (blender)
3 gram ayam yang (blender)
2 bawang merah (blender)
4 ulas bawang putih (blender)
Sebatang lobak (dicincang dadu)
saderi (dicincang ladu)
6 biji cendawan butang (dicincang dadu)
garam
secukup garam dan sedikit gula
2 sudu serbuk cili

Cara-caranya
1. Tumis bawang yang sudah diblender sehingga naik bau.
2. Kemudian, masukkan tomato prego, tomato puree dan tunggu 1 minit. Masukkan setengah cawan air.
3. Masukkan tomato yang sudah diblender. Tunggu selama 4 - 5 minit sebelum masukkan serbuk cili, garam dan gula.
4. Masukkan ayam yang sudah diblender dan ia akan memekatkan kuah anda. Biarkan sehingga masak.
5. Masukkan sayur yang sudah dicincang.
6. Hidang



No comments:

Post a Comment